Google Maps en Google Now uitgebreid met actuele OV-informatie


Google geeft vanaf vandaag actuele reisinformatie weer in Google Maps voor heel Nederland. Informatie over vertragingen op routes en dienstregelingen van trein, bus, tram, metro en veerpont zijn vanaf nu beschikbaar bij het opvragen van reisadvies via Google Maps en in de Google-app (inclusief Google Now).



Sinds maart 2013 zijn geplande vertrek- en aankomsttijden voor het OV al beschikbaar in Google Maps, maar met real-time data wordt de nauwkeurigheid van het reisadvies sterk vergroot. Zo kunnen gebruikers van de Google-app vanaf nu proactieve notificaties krijgen op basis van actuele reisinformatie voor woon- werkverkeer of andere geplande reizen. Hiermee is Nederland het eerste land ter wereld waar deze informatie voor het gehele land beschikbaar is. De OV-informatie wordt beschikbaar gesteld door alle openbaarvervoerbedrijven in Nederland Ook werkt Google samen met partijen als OpenOV en 9292 om vervoersinformatie voor Nederlanders beschikbaar te maken.

Mobiliteit en Nederlanders
Voor Nederlanders is mobiliteit een ontzettend belangrijk onderwerp. Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat Nederlanders gemiddeld 21 procent meer tijd onderweg spenderen dan het EU-gemiddelde. Onder de 1 miljoen Nederlanders die per dag die het OV gebruiken scoort informatievoorziening bij OV-vertragingen al jarenlang onvoldoende.




Met de update van OV-informatie in Google Maps en de Google-app streeft Google ernaar informatie op de juiste plaats en op het juiste moment toegankelijk te maken, zodat reizigers beter geïnformeerd zijn en keuzes kunnen maken over hoe ze hun tijd besteden: bijvoorbeeld rennen voor een aansluiting, tijd voor een kop koffie, of een alternatieve route of vervoersmiddel plannen. Met de toevoeging van actuele reisinformatie kunnen reizigers hun route van deur tot deur plannen en verschillende manieren van transport vergelijken: OV, auto, fiets of te voet.

Voorbeelden zien? Bekijk de route met OV naar Pampus, of 't Woudt (kleinste dorp van Nederland). Ook kun je alle vertrektijden op een station als Amsterdam Centraal bekijken via Google Maps.

Gepost door: Tim van de Rijdt, Marketing Google Maps en Google Zoeken