Posts

Posts uit november, 2011 tonen

Zie de Chromebook schijnt door de bomen...

We horen het vaak van mensen die al een Chromebook hebben: ‘ze zijn zo ontzettend makkelijk te gebruiken. Geen gedoe’. Ben jij iemand die altijd door familie en vrienden om raad wordt gevraagd wanneer ze problemen hebben met hun computer? Ook als je eindelijk een keer vakantie hebt en je juist aan de slag moet om spitsvondige gedichten te schrijven, vergezochte surprises in elkaar te knutselen en met pijn en moeite gevonden cadeau’s in te pakken. Als je tot die groep behoort, zul je blij zijn om te horen dat met een Chromebook je vrienden en familie binnen een paar seconden op het Web zijn en ze meteen aan de slag kunnen met leuke dingen. Zonder eindeloze opstarttijden of vuistdikke gebruiksaanwijzingen.

We hebben nauw samengewerkt met onze partners om de Chrombeook steeds beter te maken - en de prijs aantrekkelijker. We zijn dan ook blij om aan te kunnen kondigen dat Samsung Chromebooks nu verkrijgbaar zijn vanaf € 349,-. De aangepaste prijzen zijn beschikbaar via deze online retailers.

Google’s vernieuwde helpfora

In de komende maanden zullen wij onze 250+ helpfora in 20+ talen migreren naar een nieuw platform: het Google Product Forums platform. Gebouwd op basis van Google Discussiegroepen combineert het nieuwe platform een frisse interface met een robuuste functionaliteit om vragen te stellen en producten te bespreken met andere forumleden.


De nieuwe fora hebben een aantal interessante nieuwe mogelijkheden, waarbij je bijvoorbeeld kunt kiezen of je een vraag wilt stellen of een discussie rondom een bepaald onderwerp wilt beginnen. Daarnaast kun je gemakkelijk je stem uitbrengen op bestaande vragen door op de “Ik ook!” knop te klikken, en je kunt eenvoudig een onderwerp delen met je cirkels op Google+.


Er is al een aantal Google Productforums live en in de komende maanden worden al onze fora gemigreerd naar het nieuwe platform. Ben je nieuwsgierig, neem dan alvast een kijkje op het Zoeken op het Web of het Blogger-forum.

Gepost door Jantien te West, het Google team

Google Street View in België gelanceerd

Vanaf vandaag is de populaire functie Street View ook in België beschikbaar. Hiermee is het mogelijk om panoramische beelden op straatniveau te bekijken van straten en plaatsen in het hele land. Ook met Google Earth en Google Maps for Mobile kun je nu 360° rondkijken op de Groenplaats, in de Ardennen of de Wetstraat.

Op plaatsen in België waar Street View beschikbaar is, krijg je toegang tot beelden op straatniveau door in Google Maps volledig in te zoomen of door het Pegman-icoontje aan de linkerkant van de kaart naar een straat met een blauwe rand te slepen. Je kunt een restaurant bekijken vóór je het bezoekt, plannen maken voor je vakantie, plekken opzoeken om met anderen af te spreken of hulp zoeken bij aardrijkskunde-huiswerk. En het is natuurlijk een ideaal hulpmiddel om de weg te zoeken.

De Brusselse burgemeester Freddy Thielemans verklaart: “Street View maakt het voor de stad Brussel eenvoudiger om de unieke plekken in Brussel aan iedereen te tonen. Het Atomium, de Grote Markt en Manneken Pis: al deze unieke monumenten zijn nu voor iedereen toegankelijk en wij zijn trots dat wij ze aan de wereld kunnen tonen.”


Brussels bloementapijt


Ulf Spitzer, Street View Program Manager bij Google: “Het doet ons heel veel genoegen dat wij nu Street View in België kunnen lanceren. Street View maakt de prachtige straten en plaatsen van dit mooie land nu toegankelijk voor gebruikers uit de hele wereld. Street View houdt in België rekening met de taalvereisten van de gewesten, zodat alle Belgische bedrijven en gebruikers de talrijke voordelen van deze service volledig kunnen benutten.”

Google heeft grote inspanningen geleverd om de privacy te respecteren en tegelijk alle gebruikers in België de voordelen van deze functie te bieden. Street View bevat alleen beelden die zichtbaar zijn langs openbare wegen en gebruikt geavanceerde technologie om gezichtenonherkenbaar en nummerborden onleesbaar te maken. Het is bovendien heel makkelijk om te vragen of een beeld kan worden verwijderd, indien iemand het ongepast vindt. Daarvoor hoef je alleen maar te klikken op Een probleem melden. Bij het ontwikkelen van de functie heeft Google uitvoerig talrijke privacycommissies en belangengroepen geraadpleegd om ieders privacy te garanderen. Meer informatie kun je vinden op de Street View privacy-pagina.

Meer informatie over de privacy-aspecten van Street View en hoe de functie kan worden gebruikt voor ontspanning en door bedrijven vind je op de Belgische Street View website. Voor vragen of opmerkingen over Street View België, bezoek het helpforum

Modelleer Uw Stad 2012

Na het grote succes van de Google-wedstrijd 'Modelleer uw stad' van vorig jaar, kondigen we vandaag met veel plezier de tweede editie van deze wedstrijd aan. 'Modelleer uw stad' draait om geo-modelleren: het maken van modellen met fototextuur van echte gebouwen, die vervolgens in Google Earth kunnen worden weergegeven. De wedstrijd 'Modelleer uw stad' biedt bovendien de kans om je woonplaats letterlijk op de (3D-)kaart te zetten. En de prijs van $ 25.000 voor een lokale school is natuurlijk ook niet gek.



Vrijwel iedereen kan meedoen aan de wedstrijd 'Modelleer uw stad'. Vorm een team, maak modellen van gebouwen (met SketchUp of Virtueel bouwen) en upload deze vóór het eind van februari 2012. Op de wedstrijdsite staat meer informatie over de prijzen en voorwaarden.



Je kunt zoveel gebouwen modelleren als je wil en welk soort gebouwen je kiest, bepaal je helemaal zelf. Belangrijk is dat je keuzes iets zeggen over het karakter en de geschiedenis van de plek. Laat je inspireren door de winnaar van 2010, Jorge De Albertis uit Lima in Peru:



Nog niet bekend met geo-modelleren? Bekijk 'Uw wereld in 3D' voor meer informatie en ga vervolgens aan de slag met het modelleren van uw eigen woonplaats!


Aanbevolen tijden in je agenda

Een bijeenkomst opzetten is eenvoudig, maar het is moeilijker om een tijdstip te vinden waarop iedereen beschikbaar is. Sterker nog, dit kan veel tijd kosten. Om het vinden van een tijdstip zo snel en eenvoudig mogelijk te maken hebben we een nieuwe functie toegevoegd aan Google Agenda.



De link Aanbevolen tijden is zichtbaar wanneer je een afspraak maakt en gasten toevoegt. Wanneer je op de link klikt, verschijnt er een lijst met tijdstippen waarop alle deelnemers beschikbaar zijn. Wil je bijvoorbeeld een afspraak met Jan opzetten om 15.00 en heeft hij al een andere afspraak, dan zul je in de lijst andere suggesties zien.







Met het oog op de toegankelijkheid van deze functie kun je in de lijst navigeren met behulp van de pijltjestoetsen en is deze ook toegankelijk met een schermlezer.

Lode Vandevenne, Software Engineer

Meer keuze voor eigenaren van draadloze wifi-routers

Op een sociaal netwerk laten zien waar je zit, een restaurant zoeken, of gewoon uitvinden waar je op dat moment bent: internetdiensten die gebruikmaken van je locatie zijn ontzettend populair. Eén van de belangrijkste manieren waarop technologie bedrijven locaties kunnen bepalen voor deze diensten, is middels een locatie-database. Deze database koppelt openbaar verzonden informatie van plaatselijke draadloze routers aan een benadering van hun geografische locatie. Door te zoeken naar draadloze routers die in de buurt zijn van je mobiele telefoon, kunnen locatiediensten een benadering geven van de locatie die je op dat moment nodig hebt. Daarbij komt dat deze methode een goed alternatief is voor andere methoden, zoals GPS - het is sneller, werkt ook binnenshuis en het verbruikt minder batterij.

Met de signalen van de draadloze routers die we in de Google Locatie-server gebruiken, worden geen mensen geïdentificeerd. Maar zoals we al eerder aangaven, kunnen we meer doen om mogelijke zorgen over privacy weg te nemen.

We introduceren een opt-out methode waarmee je kunt aangeven dat je niet wilt dat je draadloze router wordt opgenomen in de Google Locatie-server. Dat kun je doen door naar de instellingen van je router te gaan en de draadloze netwerknaam (of SSID) zo aan te passen dat deze eindigt op ‘_nomap’. Dus als je SSID bijvoorbeeld ‘Netwerk’ is, moet je het veranderen in ‘Netwerk_nomap’.

In dit Help-artikel staat meer informatie over het proces. Ook vind je daar links met meer gedetailleerde instructies hoe je de SSID kunt veranderen voor routers van verschillende merken.

We hebben verschillende methodes onderzocht om routers geen onderdeel meer te laten zijn van de Google Locatie-server. De aanpak die uitgaat van netwerknamen, treft de juiste balans tussen eenvoud en bescherming tegen misbruik. In het bijzonder beschermt deze methode je ertegen dat anderen, zonder jouw toestemming, je router afmelden.

Tot slot: andere locatiediensten zullen ook in staat zijn om de opt-outs te zien. We hopen dan ook dat de ‘_nomap’-toevoeging op den duur door andere aanbieders van locatiediensten wordt overgenomen. Een eenduidige methode om ervoor te kiezen dat een router niet in een locatiedatabase wordt opgenomen, is uiteindelijk in het voordeel van alle gebruikers.


Google+ Pagina’s: in contact met alles dat belangrijk voor je is

In het dagelijks leven gaan we continu verbindingen aan, in alle soorten en maten, met mensen, plekken en voorwerpen. Die band kan met vrienden en familie zijn, de club waar je supporter van bent, een stamkroeg, een goed doel dat je na aan het hart ligt of die tv-serie waarvan je zes afleveringen achter elkaar kijkt.

Tot nu toe richtte Google+ zich op het aangaan van verbindingen tussen mensen. Maar we willen graag dat je een relatie kunt opbouwen met alle dingen die je belangrijk vindt. Van de kruidenier op de hoek tot internationale merken. Daarom introduceren we vandaag wereldwijd Google+ Pagina’s uit.



Mensen + Pagina’s, samen beter
Achter elke website (of winkeldeur, kledingstuk of tv-serie) zit een gepassioneerde groep mensen. Met Google+ Pages willen we het makkelijk maken om met hen in contact te komen - en dat kan op veel manieren. Voeg voor jou belangrijke Google+ Pagina’s toe aan je kringen en neem deel aan een hangout met de boekwinkel, volg je favoriete band tijdens hun tour of lees de laatste updates van je lievelingsserie.

Bedrijven en merken kunnen met Google+ Pagina's gemakkelijk de binding met klanten en fans versterken. Zij kunnen je aanbevelen met een +1 of aan een kring toevoegen voor een langdurige verbinding. Maar je kunt updates en informatie met je achterban delen, of via een Hangout nog veel directer in contact komen.

Een aantal pagina’s is al beschikbaar - zie hieronder - maar elke organisatie kan vanaf nu zijn eigen plek op Google+ maken op plus.google.com/pages/create.

NOS
Albert Heijn
T-mobile Nederland
Dagblad De Pers
GroenLinks
FIAT Nederland
Angry Birds
FC Barcelona
Burberry
H&M
The Muppets
Pepsi
Save the Children


Direct Connect vanaf Google zoeken op het web
Mensen voeren dagelijks miljarden zoekopdrachten uit op Google, en een aanzienlijk deel daarvan is gericht op merken, instellingen of bedrijven. Tegelijk met Google+ Pagina’s rollen we ook twee manieren uit die het makkelijk maken om vanuit Google Zoeken op het web Google+ Pagina’s aan cirkels toe te voegen.

Allereerst worden Google+ Pagina’s opgenomen in de zoekresultaten en ten tweede zorgt Direct Connect ervoor dat je meteen op de juiste + Pagina zit. Als je op Google zoekt op ‘+’, gevolgd door de pagina waarin je bent geïnteresseerd (bijvoorbeeld +Google), word je meteen naar de + pagina gebracht. Op die manier kun je het goede doel, de winkel of het restaurant waarnaar je zocht meteen aan je cirkels toevoegen. Meer informatie over Direct Connect voor instellingen is te vinden in het Helpcentrum.



Google+ probeert om de banden die je online aangaat, net zo afwisselend, interessant en genuanceerd te laten zijn als in het echte leven. Met de lancering van Google+ Pagina’s hebben we weer een stapje in die richting gedaan, maar er is nog steeds heel veel werk te verrichten en er staan nog veel verbeteringen op stapel - hou de ontwikkelingen dus in de gaten.


Een nieuw uiterlijk voor Gmail

Het zal veel Gmail-gebruikers inmiddels opgevallen zijn: er is een nieuw uiterlijk dat je kunt uitproberen. Als je je aanmeldt via de link rechtsonder, krijg je de mogelijkheid om het nieuwe ontwerp op je eigen Gmail-account te gebruiken en aan te passen aan jouw voorkeur. In deze blogpost komt een aantal veranderingen aan bod.

Gestroomlijnde conversaties
De conversatieweergave heeft een complete facelift gekregen, waardoor het makkelijker is om e-mailconversaties te lezen. Met de profielafbeelding van contacten zie je eenvoudig wie wat heeft geschreven. Daarnaast hebben we veel overbodige schermvulling weggehaald zodat de aandacht uitgaat naar waar het om draait: communicatie met vrienden, familie en collega’s.


Flexibele dichtheid
Gmail-gebruikers lezen hun berichten op verschillende apparaten en met verschillende beeldschermen. De regelafstand wordt nu automatisch aangepast aan het scherm, maar als je dat wilt veranderen, kan dat natuurlijk via de Instellingen.


Nieuwe HD-thema’s
Aan de thema-collectie is een set schitterende HD-foto’s toegevoegd met afbeeldingen van iStockphoto, die je meenemen naar verre stranden of hoge bergen. Oude favorieten zijn ook aangepast en je oude thema wordt automatisch overgezet naar de nieuwe lay-out.


Slimmer navigeren
Het navigatiepaneel aan de linkerkant zorgt ervoor dat labels en chat-contacten altijd zichtbaar zijn. Het is nu ook beter aan je eigen voorkeuren aan te passen: maak labels en chat groter of kleiner, of verberg chat helemaal.


Beter zoeken
Als je het dropdown-menu in de zoekbalk opent, zie je dat Gmail meer zoek-opties heeft gekregen, waardoor het makkelijker is om precies te vinden wat je zoekt. Met dat panel kun je trouwens ook gemakkelijk een filter instellen, gebaseerd op een zoekopdracht.


Benieuwd naar de nieuwe look? Rechtsonder kun je de link vinden waarmee je kunt omschakelen. We stellen feedback vanzelfsprekend ontzettend op prijs; je kunt deze achterlaten op het Gmail forum.

Google Docs op je Android-apparaat

Veel mensen zijn al bekend met Google Maps en Zoeken op het web op hun mobiel of Android-apparaat. Wat minder mensen weten is dat Google Docs ook beschikbaar is voor je Android en sinds enige tijd zelfs in het Nederlands!




De mobiele telefoon wordt steeds vaker gebruikt voor de toegang van informatie - van het lezen van e-mails tot het bewerken van documenten. Om de toegang, het delen en bewerken van je documenten zo makkelijk mogelijk te maken, bieden we de Google Docs app voor Android; hiermee heb je toegang tot jouw documenten in elke Google-account en kun je deze meteen bewerken en delen met je contacten.




Daarnaast kun je heel eenvoudig informatie uploaden vanaf je telefoon en kun je met je camera foto’s maken die vervolgens overgezet worden in een bewerkbaar Google document met optical character recognition (OCR). Je kunt zelfs foto’s die al op je telefoon staan converteren door deze te delen met de Google Docs app. OCR werkt al aardig goed met ongeformatteerde tekst, maar nog niet met handgeschreven informatie - dit wordt steeds beter, blijf dus op de hoogte!

Meer informatie over het gebruik van Google Docs op je Android-apparaat is beschikbaar in ons helpcentrum.